kuchnia włoska Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednakowoż równie porządnie popularne są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby później ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak godziwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

Najlepsza wołowina Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś unikalną tożsamość. Mimo to ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś kompletnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej rozmaitości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT